Oplossing: Het contextmenu van Windows 11 is traag

Oplossing: Het contextmenu van Windows 11 is traag

Als het nieuwste besturingssysteem van Microsoft heeft Windows 11 veel lof gekregen voor zijn nieuwe functies en gebruikersinterface. Desalniettemin is het niet immuun voor problemen, en een veelgehoorde klacht is een traag of ontbrekend contextmenu. U hebt snel toegang tot opdrachten en opties die zijn gekoppeld aan het item waarop u klikt met het contextmenu, dat een essentieel onderdeel is van het besturingssysteem. Dit artikel onderzoekt enkele mogelijke oplossingen voor Windows 11-contextmenu’s die traag zijn of niet werken.

Wat is het contextmenu?

U kunt het contextmenu openen door met de rechtermuisknop op items zoals bestanden, mappen of bureaubladen te klikken. U kunt er ook naar verwijzen als het rechtsklikmenu of het snelmenu. Gebruikers kunnen bestanden openen, verwijderen, kopiëren, hernoemen en kopiëren vanuit het contextmenu, en toegang krijgen tot aangepaste opties voor toepassingen van derden.

Wat veroorzaakt trage of ontbrekende contextmenu’s in Windows 11?

Het is mogelijk dat het contextmenu van Windows 11 om verschillende redenen traag is of ontbreekt. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 • Verouderde of beschadigde stuurprogramma’s: de stuurprogramma’s van uw apparaat kunnen de prestaties van het contextmenu beïnvloeden als ze verouderd of beschadigd zijn.
 • Toepassingen van derden: aanvullende software, zoals antivirus- of systeemoptimalisatiesoftware, kan conflicteren met het contextmenu.
 • Onvoldoende systeembronnen: als u niet genoeg CPU, geheugen of opslag hebt, verschijnen er mogelijk geen contextmenu’s.
 • Registerproblemen: Beschadigde registersleutels of fouten in het register kunnen ook de prestaties van het contextmenu belemmeren.

Het contextmenu van Windows 11 repareren is traag, er ontbreekt een item en het werkt niet

Laten we verder gaan met enkele mogelijke oplossingen om Windows 11 op te lossen Het contextmenu is traag, er ontbreekt een item en het werkt niet nu we enkele mogelijke oorzaken hebben geïdentificeerd. Dus, voor het geval u met dit probleem wordt geconfronteerd, zijn hier de oplossingen die u moet proberen:

Fix 1: Start File Explorer opnieuw

Het herstarten van File Explorer, die het Windows-bureaublad en het bestandssysteem beheert, is de eerste oplossing die u kunt proberen. Het contextmenu in Verkenner kan traag worden of niet meer reageren vanwege een storing. Volg deze stappen om Verkenner opnieuw te starten:

 • Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies “Taakbeheer”.
 • Blader naar beneden op het tabblad “Processen” om “Windows Verkenner” te zoeken.
 • Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van Windows Verkenner en selecteer ‘Opnieuw opstarten’.

Door het File Explorer-proces te sluiten en opnieuw te starten, moeten eventuele trage of ontbrekende contextmenu-problemen worden opgelost.

Oplossing 2: schakel contextmenu-extensies uit

Er is een mogelijkheid dat het probleem wordt veroorzaakt door toepassingen van derden die contextmenu-opties toevoegen. Afhankelijk van het probleem kunt u de contextmenu-extensies uitschakelen en kijken of het zichzelf oplost. Hier is hoe het te doen:

 • Druk in eerste instantie op “Win + R” om het venster Uitvoeren te openen.
 • U kunt de Register-editor openen door “regedit” te typen en op Enter te drukken.
 • Navigeer daarna naar de volgende sleutel in de Register-editor:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers

 • U kunt hier een lijst met handlers voor contextmenu’s vinden. Als u ze wilt uitschakelen, klikt u eenvoudig met de rechtermuisknop op elk van hen en selecteert u “Verwijderen”.
 • Controleer of u het probleem heeft opgelost door uw computer opnieuw op te starten nadat u alle contextmenuhandlers hebt verwijderd.

Om de contextmenu-opties van derden te behouden, schakelt u ze een voor een opnieuw in om erachter te komen wat het probleem veroorzaakt. Deze methode verwijdert alle contextmenu-opties van derden, dus als je ze wilt behouden, probeer ze dan een voor een opnieuw in te schakelen.

Oplossing 3: update apparaatstuurprogramma’s

In Windows 11 is het bijwerken van apparaatstuurprogramma’s een andere mogelijke oplossing voor problemen met contextmenu’s. Naast printers, netwerkadapters en videokaarten zijn apparaatstuurprogramma’s softwareprogramma’s waarmee het besturingssysteem kan communiceren met de hardware. Het kan de prestaties van het hardwareapparaat en het contextmenu beïnvloeden als het stuurprogramma verouderd, ontbrekend of beschadigd is.

Windows 11-apparaatstuurprogramma’s kunnen als volgt worden bijgewerkt:

 • Selecteer in het menu “Apparaatbeheer” met de toetsen “Win + X”.
 • Navigeer naar het venster Apparaatbeheer en zoek het apparaat dat het probleem met het contextmenu veroorzaakt. Mogelijk moet u het stuurprogramma voor de muis of het touchpad bijwerken als u problemen ondervindt met het rechtsklikmenu.
 • Om het stuurprogramma bij te werken, klikt u met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteert u “Stuurprogramma’s bijwerken”.
 • Wacht tot Windows automatisch naar bijgewerkte stuurprogramma’s zoekt wanneer u “Automatisch zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s” selecteert.
 • Wanneer er een nieuwe driver beschikbaar is, zal Windows deze automatisch downloaden en installeren.
 • U kunt de nieuwste driver downloaden van de website van de fabrikant als Windows geen bijgewerkte driver kan vinden.
 • Als het contextmenu niet werkt na het installeren van het bijgewerkte stuurprogramma, moet u uw computer opnieuw opstarten.

Om updates van apparaatstuurprogramma’s te automatiseren, moet u een gerenommeerd hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma’s gebruiken als u er niet zeker van bent dat u ze handmatig moet bijwerken. Met behulp van deze tools wordt uw systeem gescand op verouderde stuurprogramma’s; de nieuwste stuurprogramma’s worden automatisch gedownload en geïnstalleerd vanaf de website van de fabrikant.

Oplossing 4: controleer op Windows-updates

U moet controleren of er Windows-updates beschikbaar zijn voor uw systeem als u bugs of prestatieproblemen ondervindt. U kunt controleren op updates door deze stappen te volgen:

 • Open de toepassing Instellingen met behulp van de “Win + I” -toetsen.
 • Selecteer ‘Bijwerken en beveiliging’.
 • Klik vervolgens op ‘Windows Update’.
 • U kunt controleren op updates door op ‘Controleren op updates’ te klikken.

U kunt controleren op updates en deze installeren als ze beschikbaar zijn. Het is ook mogelijk om problemen met het contextmenu op te lossen door apparaatstuurprogramma’s bij te werken.

Oplossing 5: voer systeembestandscontrole uit

Het controleert op beschadigde of ontbrekende systeembestanden en repareert deze met de ingebouwde tool Systeembestandscontrole in Windows. Mogelijk kunt u problemen met contextmenu’s oplossen door deze tool uit te voeren. Systeembestandscontrole kan als volgt worden uitgevoerd:

 • Kies “Windows Terminal (Admin)” door op “Win + X” te drukken.
 • Typ ‘sfc /scannow’ met behulp van de Windows Terminal.
 • Zodra de tool klaar is met het scannen en repareren van beschadigde bestanden, wacht je tot het klaar is.
 • Na voltooiing van de tool start u uw computer opnieuw op en test u het contextmenu.

Fix 6: Controleer op malware

Het is mogelijk dat malware problemen veroorzaakt met het contextmenu op uw computer. Voer een malwarescan uit op uw systeem als u vermoedt dat malware het probleem veroorzaakt. Microsoft Windows 11 heeft een ingebouwde antivirussoftware genaamd Windows Defender, die schadelijke software kan scannen en verwijderen. Volg deze stappen om een malwarescan uit te voeren:

 • Druk op “Win + I” om de app Instellingen te openen.
 • Selecteer ‘Bijwerken en beveiliging’.
 • Selecteer ‘Windows-beveiliging’.
 • Klik aan de linkerkant op ‘Beveiliging tegen virussen en bedreigingen’.
 • Kies ‘Scanopties’.
 • Selecteer op de pagina “Nu scannen” de optie “Volledige scan”.

Het kan enige tijd duren voordat de scan is voltooid, afhankelijk van hoe groot uw harde schijf is en hoeveel bestanden u op de computer hebt staan. Volg de instructies om gedetecteerde malware te verwijderen nadat de scan is voltooid.

Conclusie

Contextmenu’s zijn essentiële functies van Windows 11 en ze kunnen frustrerend zijn als ze traag of helemaal niet beschikbaar zijn. Desalniettemin kunt u verschillende oplossingen proberen om het probleem op te lossen. Het kan nodig zijn om een gekwalificeerde technicus of Microsoft-ondersteuning te raadplegen als geen van deze oplossingen werkt. Dus dat is hoe het Windows 11-contextmenu te repareren is traag, ontbrekende items en werken niet. We hopen dat dit artikel je helpt. Bovendien, als u meer informatie nodig heeft, kunt u hieronder reageren en ons dit laten weten.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *